Nagyon nagy érdeklődés mellett zajlott június 4-én, hétfőn a BRTK Könyvtár Előadótermében Hegyi Barbara Jászai Mari-díjas színművésznő szakácskönyvének bemutatója.
A kötetlen beszélgetés során - melyet Szűcs Anikó újságíró vezetett -, a színésznő vidáman mesélt Abraka babra című receptgyűjteményének születéséről, a főzés öröméről, családjáról, a színházról, a színészetről. A könyvhét alkalmából tartott siófoki találkozón az is kiderült: az Abraka babra a Libri Aranykönyv szavazásán nemrégiben elnyerte a gasztronómiai kategóriában az Aranykönyv díjat.
A bemutató végén az érdeklődő vendégek hozzájuthattak a szépen illusztrált, kedves hangú könyvhöz, melyben így vall a szerző a kötet születéséről: "A sors kegyeltje vagyok, mert már gyerekkoromban csodálatos emberek vettek körül, akiktől mindent megkaptam: szeretetet, kultúrát, jó nevelést. Irányt mutattak nekem akkor, és ma is az ő lépteik nyomán járok többnyire tudva, olykor öntudatlanul. Népes, sokágú családból származom, sokféle kultúrából lettünk összegyúrva, tele vagyunk unokatestvérekkel, nagynéninkkel és nagybácsikkal. Rengeteget tanultam tőlük, elleshettem szemléletüket, gesztusaikat, technikáikat. A fiatalabb generációra hagyományozott tudásukat, tapasztalataikat igyekszem megőrizi. A gasztronómia területén pedig továbbörökíteni a nálam fiatalabbaknak. Valójában ebből a vágyból született meg a könyv: továbbadni több nemzedék hagyományát, amihez hozzáteszem a magamét is.
A generációkon át továbbadott receptek óhatatlanul átalakulnak. Hatalmas örömömet lelem a főzésben, leginkább azért, mert imádok enni. Jókat és jól enni. Azt gondolom, hogy muszáj beszélgetnünk egymással. Asztal mellett ülve sokkal könnyebb, mint bárhol máshol. A közös evés felér egy oldással. Hiszen ott van mód nevetni, van mód megbékélni. És nem lehet elfelejteni, hogy mindez mit idéz elő. Mit idéz elő a szájban, a fejben, a gyomorban, és mit a lélekben."
Forrás: BRTK Könyvtár